آندربایت غالباً یک حالت ژنتیکی است که درمان آن برای جلوگیری از مشکلات در آینده توصیه میشود. آندربایت ممکن است با جراحی، ارتودنسی و روشهای دیگر درمان شود. ما در این مقاله درباره این نوع مال اکلوژن دندانی و نحوه تأثیر آن بر شما یا فرزندتان، صحبت خواهیم کرد.

درمان آندربایت با ارتودنسی.
آندربایت چیست؟
آندربایت زمانی اتفاق میافتد که دندانهای بالایی بیش از حد به عقب و یا دندانهای پایین بیش از حد جلو آمده باشند. این وضعیت به عنوان نوعی کراس بایت طبقهبندی میشود. حدود 5-10 درصد از جمعیت به آندربایت مبتلا هستند.
در بسیاری از افراد، آندربایت فک به سختی مشخص است. در این حالت دندانهای پایین خیلی کم در مقابل دندانهای بالا قرار میگیرند. در موارد شدید آندربایت، یک شکاف بسیار قابل توجه بین مجموعه دندانها وجود دارد. مهم نیست که شدت آندربایت چقدر باشد، به طور کلی به دلیل مشکلات آن توصیه میشود که درمان را هر چه زودتر شروع کنید.
گاهی اوقات آندربایت با اوربایت اشتباه گرفته میشود. تفاوت بین اوربایت در مقابل آندربایت این است که در اوربایت فک بالایی شما جلوتر از فک پایین قرار داشته و روی دندانهای پایین را میپوشاند.
چه چیزی باعث آندربایت میشود؟
در بیشتر موارد آندربایت ژنتیکی است. اگر حداقل یکی از والدین آندربایت داشته باشد، احتمال آنکه فرزندشان نیز داشته باشد افزایش پیدا میکند. این بیماری با شکاف لب و کام همراه است.
آندربایت ممکن است بخاطر بعضی از رفتارهای کودکانه اتفاق بیفتد:
- مکیدن انگشت شست
- فشار زبان
- استفاده بیش از حد از پستانک
- تغذیه از بطری برای مدت طولانی
ممکن است که فک بالایی کوتاه بوده و به خوبی رشد نکرده باشد همچنین این وضعیت ممکن است برای فک پایین اتفاق بیفتد. ترکیبی از این دو مورد هم اتفاق میافتد.
آیا آندربایت نیاز به درمان دارد؟

این شکل اوربایت و آندربایت را نشان میدهد.
تفاوت بزرگ بین آندربایت و اوربایت این است که اوربایت کاملا طبیعی است در حالیکه آندربایت طبیعی نیست. آندربایت مشکلات زیادی به همراه دارد پس هر چه قدر درمان را عقب بیندازید، درمان سختتر خواهد شد.
اگر کودک شما آندربایت داشته باشد، بهتر است در همان اوایل درمان را شروع کنید زیرا استخوانهای آن ها راحتتر جابهجا میشوند. اگر آندربایت درمان نشود، کودک شما با مشکلات زیادی روبهرو میشود. از جمله:
- مشکل در گاز گرفتن و جویدن درست غذا
- مسائل مربوط به گفتار
- درد صورت به دلیل فشار غیر طبیعی روی فک
- افزایش احتمال پوسیدگی دندان
- دندانهای شکسته و ترک خورده
- چهرهای متفاوتتر از حالت طبیعی
در اینجا دکتر چانگ در مورد مشکلاتی که کودکان با آن روبهرو میشوند و درمانهای مختلف برای وضعیتهای مختلف، صحبت میکند. به طور خاص او این سوال را مطرح میکند که آیا ارتودنسی میتواند آندربایت را درمان کند؟
چگونگی درمان آندربایت
اگر تشخیص داده شود که کودک شما آندربایت دارد، شما میخواهید بدانید که چگونه باید آن را درمان کنید؟ روشهای مختلفی برای درمان آندربایت وجود دارد. دندانپزشک شما بهترین درمان را متناسب با وضعیت شما انتخاب میکند. در ادامه نمای کلی از متداولترین روشهای درمانی را پیدا میکنید.
دندانپزشکان برای آنکه درمان موثرتر و بلند مدت باشد، معمولا دو یا تعداد بیشتری از درمان آندربایت را برای شما، کودک نوپا و یا کودک شما ترکیب میکنند.
بسط دهنده فک بالایی
در مواردی آندربایت به دلیل عدم رشد کامل فک بالا ایجاد میشود. عمل بسط فک به رشد صحیح آن کمک میکند. برای این کار از یک وسیله فلزی استفاده میشود که پشت دندانها قرار میگیرند. به تدریج دندانها را بیرون کشیده و کام را گسترش میدهد. بعضی از دستگاهها مانند محافظان دارای قابلیت جابهجایی هستند در حالیکه برخی دیگر در جای خود ثابت هستند.

بسط فک آندربایت با ارتودنسی
این درمان یکی از نامشخصترین روشهای درمان آندربایت است که فقط هنگام خندیدن یا خمیازه کشیدن مشخص میشود. به احتمال زیاد کسی نمیتواند بالای دهان یا پشت دندانهای بالایی شما را ببیند. درمان بسط فک میتواند دردناک باشد زیرا در حال تغییر استخوان فک است. از آنجا که استخوان فک تا 12-13 سالگی هنوز محکم نشده است، شروع این درمان در سن جوانی کار را کمی آسانتر میکند.
طول دوره درمان به میزان حرکت مورد نیاز دندانها بستگی دارد اما بطور معمول حدود 1 سال طول میکشد. بعد از اتمام طول دوره درمان، بیماران مجبورند مدتی از محافظ استفاده کنند تا درمان دائمی شود.
هدگیر آندربایت
یکی دیگر از روشهای درمانی، استفاده از هدگیر آندربایت است. این درمان بسیار ترسناک به نظر میرسد اما یک روش عادی و کم هزینه است. در این روش یک بند گرد که به یک سیم فلزی در جلوی دهان متصل است، پشت سر قرار میگیرد تا دندانهای جلو به سمت عقب کشیده شوند.
یک مطالعه نشان داده است که این روش درمانی تا 75 درصد مؤثر بوده و تاثیر آن در درمانهای قبل از 10 سالگی بیشتر هم میشود.
برای درمان موثرتر باید هر چه سریعتر از هدگیر آندربایت استفاده کنید. از هدگیر آندربایت باید در طول 24 ساعت (هر شب و در طول روز) استفاده کنید. ممکن است کودک شما در خانه یا حین تماشای تلویزیون در استفاده از آن مشکلی نداشته باشد اما در مدرسه یا بیرون از خانه نخواهد از آن استفاده کند. هنوز هم باید به توصیههای متخصص ارتودنسی خود گوش دهید زیرا هدگیر آندربایت نیاز به جراحی بسط فک را کاهش میدهد.
چانه بند یا هدکپ
چانه بند یا هدکپ برای کاهش رشد فک پایین با عقب کشیدن آن در طی دوران رشد استخوان فک در کودک طراحی شده است. این وسیله از روی سر تا چانه قرار میگیرد.
این روش همزمان با ماسک کشش معکوس استفاده میشود به همین دلیل فک بالا به وضعیت بهتری منتقل میشود. چانه بند در هنگام خواب و مواقعی که باعث خجالت نمیشود (خانه) باید استفاده شود.
ارتودنسی آندربایت

ارتودنسی شفاف برای درمان آندربایت
ارتودنسی هم میتواند یکی از روشهای درمانی آندربایت باشد. ارتودنسی برای درمان سایر مشکلات مانند اوربایت، کراس بایت و اپن بایت هم استفاده میشود. ارتودنسی آندربایت با فشار آوردن به دندانهای شما، آن ها را تراز میکند.
اگر شما یا فرزندتان با استفاده از Medicaid یا CHIP تحت درمان قرار گرفتهاید، به احتمال زیاد فقط ارتودنسی فلزی به شما پیشنهاد میشود. برای کسب اطلاعات بیشتر میتوانید راهنمای کامل ما را در مورد Medicaid مطالعه کنید. به عنوان یک بیمار که به دنبال درمان با هزینه شخصی است، میتوانید گزینههای دیگر مانند ارتودنسی شفاف را انتخاب کنید.
بعد از آنکه درمان شما با ارتودنسی تمام شد، برای حفظ آن باید از یک محافظ استفاده کنید.
ارتودنسی شفاف (Invisalign) برای درمان آندربایت
برای درمان آندربایت میتوانید از ارتودنسی شفاف (Invisalign) استفاده کنید. این ارتودنسیها تقریباً نامرئی بوده و برای افرادی که دوست ندارند ارتودنسیشان مشخص نباشد، مناسب است.
ممکن است تنها استفاده از ارتودنسی شفاف (Invisalign) برای درمان آندربایت کافی باشد و یا اینکه در یک دوره درمانی قرار بگیرید که به عمل جراحی نیاز داشته باشید.
کشیدن دندان
گاهی اوقات آندربایت به خاطر تعداد زیاد دندان در فک پایین ایجاد میشود. اگر این اتفاق بیفتد به احتمال زیاد دندانپزشک شما توصیه میکند بعضی از دندانهای خود را بکشید. کشیدن دندان ممکن است به کارایی بهتر ارتودنسی کمک کند زیرا فضای لازم را برای حرکت بقیه دندانها فراهم میکند.
کشیدن دندان معمولا با بی حسی موضعی انجام میشود اما اگر کشیدن دندان پیچیده و یا زیاد باشد، از بیهوشی عمومی استفاده میشود. این یک درمان سریع، ساده و بدون درد است. دندانپزشک فقط برای شل کردن دندان به آن فشار وارد کرده سپس بیرون میآورد.
عمل جراحی فک
گاهی اوقات مشکلات فک آندربایت بسیار شدید بوده و به جراحی آندربایت نیاز دارد. بسته به جایی که جراح مشکل را تشخیص دهد، جراحی همان جا انجام میشود پس جراحی آندربایت شامل موارد مختلفی میشود.
عمل جراحی آندربایت ممکن است فک پایین را به عقب بکشد و یا روی فک بالا تمرکز کند. در هر صورت پیچها و صفحات کوچکی در اطراف استخوانها قرار میگیرند تا آن ها به حالت قبلی برنگردند. گاهی اوقات هر دو فک نیاز به تنظیم دارند.

یک مفصلساز دندان میتواند به جراحی فک کمک کند.
جراح به شما خواهد گفت که چه تفاوتی قبل و بعد از عمل خواهید داشت. برخی از این تغییرات عبارتند از:
- بهبود گفتار
- تغییر شکل صورت
- بهداشت بهتر دندان
این یک جراحی غیر معمولی نیست اما اگر نگران تغییرات ظاهری خود هستید از جراح یا دندانپزشک خود بخواهید که عکس قبل و بعد از جراحی را به شما نشان دهد.
این عمل جراحی به طور معمول هیچ زخم یا کبودی ندارد زیرا تمام بریدگیها در داخل دهان ایجاد میشود. برای اطمینان از بهبودی استخوان در وضعیت صحیح، ممکن است یک صفحه در داخل دهان قرار بگیرد.
به بیماران توصیه میشود که بعد از عمل جراحی خود، 2-4 هفته از مدرسه یا محل کار خود مرخصی بگیرند. درمان معمولاً شامل استفاده از ارتودنسی قبل و بعد عمل و یا هر دو است.
آیا میتوان آندربایت را در خانه درمان کرد؟
برخی از مشکلات آندربایت را میتوان در خانه درمان کرد مثلا میتوان در خانه از چانه بند یا هدکپ استفاده کرد. سعی نکنید که این مشکل را بدون مشاوره حرفهای دندانپزشکی درمان کنید.
خلاصهای از درمان آندربایت
در جدول زیر بطور مختصر در مورد انواع مختلف درمان آندربایت توضیح دادهایم:
روش درمان آندربایت |
قابلیت جابهجایی یا ثابت |
طول زمان درمان |
سن ایده آل برای درمان |
---|---|---|---|
بسط فک بالا |
برخی دارای قابلیت جابهجایی و برخی ثابت |
1 سال برای حرکت و1 سال برای حفظ موقعیت
(جمعا دو سال) |
قبل از 13 سالگی |
ماسک کشش معکوس |
دارای قابلیت جابهجایی |
حدود 1 سال |
قبل از 10 سالگی |
چانه بند |
دارای قابلیت جابهجایی |
حدود 1 سال |
قبل از 10 سالگی |
ارتودنسی |
طولانی مدت |
13 سال |
هنگامی که تمام دندانهای دائمی رشد کردند. |
کشیدن دندان |
ثابت |
معمولاً در یک جلسه |
هنگامی که دندانهای دائمی رشد کردند. |
جراحی آندربایت |
ثابت |
بستگی به این دارد که عمل جراحی چقدر پیچیده باشد، زمان بهبودی 2-4 هفته |
در حدود 16-18 سال |
آندربایت و شکاف کام و لب
احتمال بیماری آندربایت در نوزادانی که با شکاف کام یا لب متولد میشوند، زیاد است. در این صورت استخوان فک بالایی در شکاف کام یا لب ایجاد نشده و باعث آندربایت میشود.
معمولاً برای درمان به عمل جراحی آندربایت نیاز است. این عمل با جراحیهایی که در بالا ذکر شد متفاوت نیست. برخی از جراحیها همزمان برای درمان شکاف و آندربایت انجام میشود و برخی دیگر بطور جداگانه این درمانها را انجام میدهند.
هزینه جراحی فک آندربایت
هزینه عمل جراحی آندربایت با توجه به نوع بیمه شما متفاوت است. اگر این جراحی از نظر پزشکی لازم باشد و شما تحت پوشش بیمه باشید، ممکن است جراحی فک آندربایت برای شما رایگان شود.
نتیجهگیری
تعداد بیماران آندربایت بسیار کمتر از اوربایت هستند. فقط حدود 5-10 درصد مردم به بیماری آندربایت مبتلا هستند. طیف زیادی از روشهای ممکن برای درمان آندربایت وجود دارد که دندانپزشک بهترین و متناسبترین گزینه را برای شما یا فرزندتان پیشنهاد میکند.
هنگامی که کودک شما به آندربایت مبتلا باشد؛ برای استفاده از آسانترین روش درمان، از برنامه درمانی استفاده کنید. هر چه درمان زودتر انجام شود، میزان موفقیت آن بیشتر میشود. اگر درمان را در کودکی انجام دهید (حتی عمل جراحی)، در سلامت و بهداشت دهان کودکتان در آینده تاثیر بسیار مثبتی خواهد داشت.
سؤالات متداول
آیا با ارتودنسی میتوان آندربایت را درمان کرد؟
ارتودنسی به تنهایی فقط میتواند موارد خفیف آندربایت را درمان کند. اگر موارد شدید آندربایت دارید، ممکن است در کنار ارتودنسی از روشهای دیگری هم استفاده شود.
آیا ارتودنسی شفاف (Invisalign) میتواند آندربایت را درمان کند؟
این ارتودنسی ها هم مانند بقیه ارتودنسیها برای موارد خفیف آندربایت مناسب است. در موارد شدید آندربایت، ممکن است در کنار ارتودنسی از روشهای دیگری هم استفاده شود.
چگونه آندربایت در بزرگسالان درمان میشود؟
درست مانند کودکان، درمان آندربایت بزرگسالان هم شامل ارتودنسی یا جراحی فک میشود. اگر میخواهید در مورد گزینههای درمانی آندربایت از گزینه عمل جراحی استفاده نکنید با دندانپزشک خود صحبت کنید.
منبع:
Leave A Comment