ویروس کرونا کسب و کارهای زیادی را با مشکل مواجه کرده است. کلینیکهای دندانپزشکی نیز یکی از مهمترین مکانهایی است که امکان انتقال بیماری در آن وجود دارد. پس رعایت نکات بهداشتی و ضدعفونی در این مراکز به شدت ضروری است. یک متخصص خبره مرکز کنترل و پیشگیری از بیماریها (CDC)، راهنماییهایی برای متخصصان بهداشت در مورد ویروس کرونا ارائه کرده است، که در ادامه آن را خواهید خواند.
اگر فردی با شخصی که به ویروس کرونا مبتلا است، ارتباط نزدیک داشته باشد و بعد از گذشت دو هفته علائم تب و بیماری تنفسی مانند سرفه و دیگر مشکلات تنفسی در او دیده شود، ممکن است به کرونا مبتلا شده باشد. ارتباط نزدیک از نظر مرکز کنترل و پیشگیری از بیماریها حدود 6 پا (1.8 متر) و یا بودن با شخص مبتلا به کروناویروس برای مدت طولانی بدون لباس محافظ مناسب در داخل یک اتاق است.
ویروس کرونا برای افرادی که سیستم ایمنی ضعیف تری دارند، مانند کودکان خردسال و افراد پیر، خطرناک است.
برای محافظت از خود در برابر ویروس کرونا چکار باید کرد؟
- سعی کنید با افرادی که دارای علائمی مشابه ذاتالریه یا سرماخوردگی همراه با سرفه یا آبریزشبینی هستند، ارتباط نزدیک نداشته باشید.
- با دستهای نشسته بینی و دهان خود را لمس نکنید.
- حداقل 20 ثانیه دستهای خود را به طور مکرر با آب و صابون بشویید.
- در صورت امکان از ضدعفونی کنندههای الکلی برای دست استفاده کنید.
- به فروشگاههای حیوانات نروید.
بهترین روش درمانی فعلی برای ویروس کرونا، پیشگیری است.
توصیههای ایمنی دندانپزشکی در زمان ویروس کرونا
دندانپزشکی یکی از مشاغل پر خطر در رابطه با ویروس کرونا است. در دوران کرونا، افراد ممکن است به دندانپزشکی نیاز داشته باشند در نتیجه دندانپزشکان برای محافظت از خود باید نکات بهداشتی را رعایت کنند. اگر در مطب دندانپزشکی نکات بهداشتی رعایت نشود، دندانپزشک و بیماران در خطر ابتلا به بیماری قرار دارند.
از توصیههای زیر که بر اساس تحقیقات علمی به دست آمده است برای به حداقل رساندن شیوع بیماری استفاده کنید.
آزمایش و پیگیری: غربالگری اولیه برای شناسایی بیماران مبتلا به ویروس کرونا، از طریق تلفن انجام میشود تا شدت بیماری تشخیص داده شده و تصمیم درستی برای درمان گرفته شود.
ارزیابی بیمار: هنگام ورود بیمار به مطب دندانپزشکی باید دمای بدن او با استفاده از دماسنج پیشانی یا دوربینهایی که سنسورهای حرارتی مادون قرمز دارند (با رعایت نکات ایمنی) اندازهگیری کرد.
بیمارانی که دمای بدن آن ها بیش از 38 درجه سانتیگراد باشد یا دارای علائم بیماری تنفسی هستند، باید حداقل 2 هفته به مطب دندانپزشکی نروند و از بقیه مردم دوری کنند، همچنین این افراد حتما باید ماسک بزنند. هنگام عطسه یا سرفه، دهان خود را با دستمال پوشانده و بعدا آن دستمال را دور بیندازند. از بیمار خواسته میشود پرسشنامه غربالگری ویروس کرونا را پر کنند.
اتاقهای مخصوص بیماران دارای عفونت تنفسی: بیماران مشکوک یا مبتلا به ویروس کرونا نباید در یک اتاق معمولی دندانپزشکی درمان شوند بلکه باید در اتاقهایی باشند که مخصوص بیماران دارای عفونت تنفسی است.
ضد عفونی سطوح: ویروس کرونا میتواند تا سه روز بر روی سطوح در دمای اتاق زنده بماند. البته این ویروس با شرایط مرطوب سازگاری بیشتری دارد. کارکنان دندانپزشکی باید با استفاده از مواد ضدعفونیکننده، سطوح را تمیز کنند. این سطوح شامل صندلی دندانپزشکی، دستگیره، چراغ روشنایی دندان، کلیدهای صفحه کلید صندلی دندانپزشکی، کامپیوترهای متصل / لپ تاپ، دوربین های دهان و دندان، شیرهای آب، میزکار، تلفن و سایر سطوح بیرونی و جانبی، کف، دیوارها، سینک ظرفشویی / شیر آب و غیره است که باید در فواصل بین بیماران با استفاده از اتانول 70٪، ضد عفونی شود.
شستشوی دهان قبل از درمان: از بیماران بخواهید که دهان خود را قبل از درمان با پودیدون-ید 0.2٪ بشویند تا ویروس در بزاق آن ها کمتر شود همچنین میتوانند از مواد دیگری مانند پراکسید هیدروژن از 0.5 تا 1 درصد استفاده کنند.
سد پلاستیکی: استفاده از سد پلاستیکی باعث به حداقل رساندن پاشش بزاق دهان خواهد شد همچنین ممکن است سد پلاستیکی به گونه ای باشد که بینی بیمار را نیز بپوشاند.
دستگاه مکش بزاق: دستگاه مکش بزاق با بیرون کشیدن بزاق دهان، قطرات و ذرات معلق در هوا را کاهش میدهد.
تصویربرداری: تصویربرداری باید با رادیولوژی پانوراما یا تصویربرداری توموگرافیک محاسبه شده با پرتوی مخروطی انجام شود تا از ایجاد سرفه جلوگیری شود.
ابزارها: برای کاهش خطر ایجاد ذرات معلق آلوده در هوا، متخصصان دندانپزشکی باید از ابزارهای اولتراسونیک، دستسازهای پرسرعت و سرنگهای 3 طرفه استفاده کنند. بزاق؛ به ویژه در بیماران ناقل، منبع اصلی ویروس کرونا است بنابراین دندانپزشکان باید از ابزارهای پروب، آینه دهان، سرنگ و … یکبار مصرف استفاده کنند.
سرنگ تزریق ایمن: سرنگ یکبار مصرف برای بی حسی دندان است تا از بروز عفونت متقاطع و صدمات سوزن سوزن شدن، جلوگیری کند. برای بیماران مبتلا به ویروس کرونا، بسیار توصیه می شود که دندانپزشکان از سرنگ تزریق ایمن استفاده کنند.
پروتزهای دندانی: پروتزهای دندان باید قبل از درمان دندانپزشکی به درستی با مواد ضدعفونی کننده، ضدعفونی شوند. روش ضدعفونی کردن آن ها:
- شستشو با آب
- قرار دادن آن ها در مواد ضدعفونی کننده (هیپوکلریت سدیم به مدت 10 دقیقه)
- شستشو مجدد با آب
جراحی دهان و فک و صورت: اگر دندان بیمار فقط نیازمند یک کشیدن ساده است، بیمار باید در وضعیت خوابیده به پشت باشد. استفاده از مکش بزاق در این مرحله بسیار ضروری است. زخم آن را باید به آرامی شستشو داد و از بخیههای قابل جذب استفاده کرد.
وسایل حفاظتی شخصی: متخصصان دندانپزشکی باید از وسایل محافظ شخصی استفاده و اقدامات بهداشتی را رعایت کنند.
عینک محافظ و محافظ صورت: شواهد نشان میدهد که ذرات معلق در هوا به بافتهای چشمی انتقال پیدا میکنند. بنابراین استفاده از عینک محافظ یا محافظ صورت در حین درمان دندان بسیار مهم است. این محافظ باید به گونهای باشد که چشمها و نواحی اطراف آن را کاملاً بپوشاند. محافظ بعد از درمان باید کاملاً شسته و ضد عفونی شود.
ماسک: پس از تمام شدن درمان دندانپزشکی، ماسک استفاده شده باید دور انداخته شود. ماسکهای جراحی زمانی توصیه میشود که دندانپزشک از بیمار در فاصلهای کمتر از 6 پا قرار داشته باشد. برای درمان دندانپزشکی ماسکهای مخصوصی دستگاه تنفس کننده N95 و FFP2 پیشنهاد میشود.
لباس محافظ: برای هر درمان دندانپزشکی باید از لباس محافظ استفاده کرد.
دستکش: متخصصان و پرسنل دندانپزشکی باید از دستکشهای محافظتی (لاتکس ، نیتریل ، نایلون و …) استفاده کنند و بعد از تمام شدن هر درمان، آن را دور بیندازند علاوه بر این باید دستها را قبل از پوشیدن دستکش شستشو داد و ضدعفونی کرد. دستکشها ممکن است در هنگام استفاده پاره شوند پس بهتر است از دو جفت دستکش در حین درمان استفاده کرد.
دفع زباله های پزشکی دندانپزشکی
تجهیزات حفاظتی یکبار مصرف باید ابتدا به یک محل ذخیره موقت بروند. پسماندهای دندانپزشکی بیماران مبتلا به ویروس کرونا باید با مواد ضدعفونی، ضدعفونی شده و در بستهبندیهای دو لایه قرار بگیرند.
سخن آخر:
شیوع گسترده و همهگیر ویروس کرونا، یک نگرانی جهانی و تهدیدی برای سلامتی و بقا انسانها است. دانش موجود در مورد ویروس کرونا محدود است و مطالعات زیادی روی واکسن و داروهای موثر در درمان آن انجام میشود. مطالعات موجود نشان داده است که ویروس کرونا از طریق قطرات تنفسی آلوده یعنی عطسه و سرفه بیمار منتشر میشود در نتیجه دندانپزشکی در چنین شرایطی به عنوان یکی از پر خطرترین مشاغل در جهان طبقه بندی میشود. طبق بسیاری از روشهای استاندارد، دندانپزشکی به دستگاههای اولتراسونیک احتیاج دارند تا بتوانند با اسپری حاوی مخلوطی از آب، ویروس کرونا در بزاق و سایر بقایای بدن را هواسازی کنند. هواسازی باعث میشود که ویروس کرونا در بزاق و سایر بقایای بدن به قطرات بزرگ تبدیل شده و بهجای آنکه ذرات در هوا معلق بمانند به سرعت به کف بروند همچنین باید مطب دندانپزشکی دارای تهویه مناسب باشد تا گردش هوا به وسیله پنجره و تهویه، زیاد شود.
در ویدئوی زیر میتوانید اطلاعات بیشتری راجع به این موضوع مشاهده کنید:
Leave A Comment